Hus & Have

Hvem opfandt plastik

Du kender det helt sikkert fra din hverdag, hvor en stor del af din mad er pakket ind i plastik og både tøj, fodtøj, legetøj og meget meget andet er fremstillet af plastik. Men hvor opstod idéen fra og hvor stammer plastik egentlig fra. Jeg forsøger at give dig lidt indsigt omkring både opfinderen og udviklingen af plastik i denne artikel.

Den første type plastik

Den første kendte type plastik blev opfundet i USA i 1868 af John Wesley Hyatt. Opfindelsen af plastik, udsprang faktisk af behovet for en erstatning for brug af elfenben til billardkugler. Man frygtede at elefanter var ved at blive udryddet, så derfor udlovede en amerikansk billardproducent en dusør på hele 10.000 dollars, til den der kunne opfinde et alternativ til elfenben. Og det blev altså John Wesley Hyatt der løb med pengene. Den første type plastik døbte han celluloid.

Sådan blev celluloid brugt

Man fandt hurtigt ud af at celluloid plastik var velegnet til mange andre ting, end bare billardkugler. Der kig ikke lang tid inden det blev brugt til alt fra babylegetøj (man gik nok ikke så højt op i forgiftning den gang) til filmindustrien. Og netop i filmindustrien, fik man øjnene op for bagsiden af celluloid. Den første type plastik var nemlig meget letantændelig, hvilket forsagede at flere biografer brændte ned til grunden. Celluloid blev nemlig anvendt i datidens filmfremvisere, hvor den kraftige pære så kunne antænde plastikken. I dag anvendes celluloid kun til bordtennisbolde og guitarplekter.

Bakelit overtog tronen

Efter man havde oplevet den store brandfare ved celluloid, gik man og ventede på det næste store gennembrud inden for plast industrien. Gennembruddet kom i 1907 hvor kemikeren Leo Arthur Baekeland opfandt bakelit. Bakelit var det første helsyntetisk plastmateriale, og var et stort gennembrud inden for el-verdenen. Efter som Bakelit ikke var letantændelig, kunne det nemlig bruges som isolering af el-kabler, og erstattede derfor det langt mere skrøbelig porcelæn, som man ellers havde brugt hidtil. Bakelit anses om grundlaget for plastikens indtog i vores dagligdag som vi kender det i dag. Specielt da man begyndte at fremstille plastik af råolie, begyndte det at gå rigtig stærkt inden for plastindustrien. Man begyndte at bruge råolie i plastil i 1920’erne.

Plastik fantastik – Måske ikke helt

I dag bruges plastik overalt. Du kan ikke nævne en industri hvor der ikke bruges plastik. Selv om man forsøger at genbruge plastik og gøre det mere miljøvenlig, er det stadig et kæmpe problem for vores natur. Emballage er en af de aller største syndere inden for plast forurening. Selm om emballage er den største sektor af forbrug af plastik, er det kun 1/3 af alt plast emballage der genindsamles. Resten ryger ud i naturen!!