Underholdning

Hvem opfandt TV’et?

Hvem var den oprindelige opfinder af TV’et?

Philo Taylor Farnsworth var kun 14 år, da han fik en idé. Ideen skulle komme til at forme resten af hans liv.

Farnsworth havde ønsket at blive opfinder siden han var seks år gammel. Det skriver Evan I. Schwartz i en artikel i MIT Technology Review. Ved slutningen af sit liv ville han være indehaver af mere end 300 patenter. Disse vedrørte bl.a. tv og andre ting.

Den 26. august 1930 modtog han et patent på det første helt elektroniske tv-system. Det var omkring ti år efter, at han først fik den idé, der lå til grund for hans opfindelse.

Farnsworth var ikke den første person, der drømte om fjernsynet. Men han var den første person, der fandt en måde at få det til at fungere uden et mekanisk aspekt. Det største problem, som opfinderne stod over for, var, hvordan de skulle overføre billeddata. Farnsworths centrale nyskabelse var at forestille sig en måde at gøre det på, som udelukkende byggede på elektronisk teknologi. På den måde blev den ikke bremset af evnerne i et mekanisk billedoverførselssystem som dem, der blev brugt af tidligere tv-udviklere. Schwartz fortsatte med at skrive en bog om Farnsworth. Han forklarer, hvordan det skete:

Farnsworth var en drømmer

Farnsworth drømte om sin egen idé om elektronisk – snarere end mekanisk – fjernsyn, mens han kørte en hestetrukket harve. Det var på familiens nye gård i Idaho. Det siger de overlevende slægtninge. Han pløjede en kartoffelmark i lige, parallelle linjer. Mens han pløjede, så han fjernsynet i furerne. Han forestillede sig et system, der kunne opdele et billede i vandrette linjer. Derefter ville det samle disse linjer igen til et billede i den anden ende. Kun elektroner kunne opfange, overføre og gengive en klar bevægelig figur. Denne eureka-oplevelse skete i en alder af 14 år. Der var mange ting mellem denne vision og Farnsworths tv-patent. Hans kone var Elma Gardner Farnsworth. Parret flyttede fra Utah til Californien for at være tættere på filmfællesskabet. Og de ønskede at fortsætte med at arbejde på deres innovation. I 1927 så Philo og Elma på, da han foretog den første transmission. Det var en vandret linje. Den blev sendt til en modtager i det næste rum. Det skriver The New York Times i Elma Farnsworths nekrolog fra 2006. Farnsworth sendte et billede af Elma og hendes bror to år efter den første transmission. Det gjorde Elma til den første kvinde på tv

Farnsworth var genial og ung.

Ifølge Schwartz blev han støttet af “vilde investorer”. Farnsworth var ældre end de teknologiske innovatorer i Silicon Valley. “Den 3. september 1928 dukkede et fotografi af ham op i San Francisco Chronicle. Ved siden af det var der fede typer, der hyldede det ‘unge geni’, der ‘arbejdede stille og roligt i sit laboratorium i San Francisco’ på sin ‘revolutionerende lysmaskine'”, skrev Schwartz for Wired. “Han var kun 22 år gammel og havde for nylig ladet sig et overskæg vokse for at skjule sin ungdom.”

Parallellen til nutidens Silicon Valley strakte sig til Farnsworths ejerskab af sit arbejde. Han forklarede sin opfindelse til The Times i 1930. Farnsworth sagde, at den ville fungere med eksisterende radio- og tv-teknologi, hvilket var centralt for dens appel. Den gjorde også tv kommercielt levedygtigt.

Det fik RCA’s opmærksomhed, som havde et næsten-monopol på radiotransmissionsteknologi. RCA sagsøgte ham for patentkrænkelse. Schwartz skriver, at kampen mellem David og Goliat havde lignende paralleller til den moderne sag mellem Microsoft og Netscape. Den historie endte med et stort forlig fra Microsoft.

Ligesom de teknologiske innovatorer i Silicon Valley troede Farnsworth også, at hans opfindelse havde utopiske perspektiver. “Hvis vi kunne se folk i andre lande og lære om vores forskelle, hvorfor skulle der så være misforståelser?” spurgte han. “Krig ville høre fortiden til.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *