Elektronik

Hvem opfandt Bluetooth?

Hvis du ejer en smartphone, tablet, bærbar computer, højttalere eller en anden af de mange elektroniske enheder, der findes på markedet i dag, er der en god chance for, at du på et tidspunkt har “parret” mindst et par af dem sammen. Og selv om stort set alle dine personlige enheder i dag er udstyret med Bluetooth-teknologi, er der kun få, der ved, hvordan det er kommet dertil.

Den mørke baggrundshistorie

Hollywood og Anden Verdenskrig spillede en afgørende rolle i skabelsen af ikke kun Bluetooth, men også en lang række andre trådløse teknologier. I 1937 forlod Hedy Lamarr, en østrigskfødt skuespillerinde, sit ægteskab med en våbenhandler med forbindelser til nazisterne og den fascistiske italienske diktator Benito Mussolini og flygtede til Hollywood i håb om at blive en stjerne. Med støtte fra Metro-Goldwyn-Mayer-studiechef Louis B. Mayer, der promoverede hende over for publikum som “verdens smukkeste kvinde”, fik Lamarr roller i film som “Boom Town” med Clark Gable og Spencer Tracy i hovedrollerne, “Ziegfeld Girl” med Judy Garland i hovedrollerne og “Samson and Delilah” fra 1949, som var et hit. Hun fandt også tid til at opfinde noget ved siden af. Ved hjælp af sit tegnebord eksperimenterede Lamarr med koncepter, der omfattede et omarbejdet stoplysdesign og en brusende instantdrik, der kom i tabletform. Selv om ingen af dem lykkedes, var det hendes samarbejde med komponisten George Antheil om et innovativt styresystem til torpedoer, der satte hende på en kurs mod at ændre verden. Med udgangspunkt i det, hun havde lært om våbensystemer, mens hun var gift, brugte de to papirspillerpiano ruller til at generere radiofrekvenser, der hoppede rundt som en måde at forhindre fjenden i at forstyrre signalet på. I første omgang var den amerikanske flåde tilbageholdende med at anvende Lamarr og Antheils spredte radioteknologi, men senere skulle den anvende systemet til at videregive oplysninger om fjendtlige ubådes position til militærfly, der fløj hen over hovedet på dem. I dag er Wi-Fi og Bluetooth to varianter af spredt-spektrum-radio.

 

Svensk oprindelse

Så hvem opfandt Bluetooth? Det korte svar er det svenske telekommunikationsfirma Ericsson. Teamarbejdet begyndte i 1989, da den teknologiske chef for Ericsson Mobile, Nils Rydbeck, sammen med en læge ved navn Johan Ullman, gav ingeniørerne Jaap Haartsen og Sven Mattisson til opgave at finde frem til en optimal standard for “short-link”-radioteknologi til overførsel af signaler mellem pc’er og trådløse headsets, som de planlagde at markedsføre. I 1990 blev Haartsen af det europæiske patentkontor nomineret til den europæiske opfinderpris.

Navnet “Bluetooth” er en angliseret oversættelse af den danske kong Harald Blåtands efternavn. I det 10. århundrede var den anden konge af Danmark berømt i skandinavisk overlevering for at have forenet Danmark og Norge. Ved at skabe Bluetooth-standarden mente opfinderne, at de i realiteten gjorde noget lignende ved at forene pc- og mobilindustrien. Derfor blev navnet hængende. Logoet er en vikingeindskrift, kendt som en bindingsrune, der sammenføjer kongens to initialer.

Mangel på konkurrence

I betragtning af dens allestedsnærværelse kan nogle måske også undre sig over, hvorfor der ikke findes nogen alternativer. Svaret på dette er lidt mere kompliceret. Det smukke ved Bluetooth-teknologien er, at den gør det muligt at parre op til otte enheder via radiosignaler med kort rækkevidde, der danner et netværk, hvor hver enhed fungerer som en del af et større system. For at opnå dette skal Bluetooth-aktiverede enheder kommunikere ved hjælp af netværksprotokoller under en ensartet specifikation.

Som en teknologistandard, der ligner Wi-Fi, er Bluetooth ikke bundet til noget produkt, men implementeres af Bluetooth Special Interest Group, et udvalg, der har til opgave at revidere standarderne samt at udstede licenser på teknologien og varemærkerne til producenterne. På CES i januar 2020, en årlig messe, der arrangeres af Consumer Technology Association og hvert år afholdes i Las Vegas, “introducerede Bluetooth f.eks. den nyeste version af Bluetooth-teknologien – version 5.2”, ifølge internetteknologivirksomheden Telink. Den nye teknologi indeholder en “opgraderet version af den oprindelige Attribute Protocol” og “LE Power control (som) gør det muligt at styre overførslen af strøm mellem to tilsluttede enheder, der begge kører Bluetooth version 5.2”, bemærker Telink.

Det betyder dog ikke, at Bluetooth ikke har nogen konkurrenter. ZigBee, en trådløs standard, der overvåges af ZigBee Alliance, blev lanceret i 2005 og giver mulighed for transmissioner over længere afstande på op til 100 meter, samtidig med at der bruges mindre strøm. Et år senere introducerede Bluetooth Special Interest Group Bluetooth low energy, der har til formål at reducere strømforbruget ved at sætte forbindelsen i dvaletilstand, når den registrerer inaktivitet.