Mad & Drikke

Hvem opfandt cornflakes

Det er et velkendt faktum, at rygter og vittigheder kan løbe ukontrolleret og uanfægtet rundt på internettet, hvilket fører til, at misinformation deles vidt og bredt.

Den populære morgenmads produkt Corn Flakes har været genstand for mange spekulationer på internettet, og en viral myte om dens oprindelse er nu mere kendt end dens virkelige historie.

Så hvorfor blev Corn Flakes opfundet – og er der sandhed i det bizarre rygte?

Hvem opfandt Corn Flakes?

Corn Flakes blev opfundet af Dr. John Harvey Kellogg, en amerikansk læge, ernæringsekspert, opfinder og sundhedsaktivist.John Harvey Kellogg

Han var direktør for Battle Creek Sanitarium i Michigan, et verdensberømt kursted, som blev grundlagt af Syvende Dags Adventistkirken.

Sanitarium kombinerede aspekter af et kurbad, en hydroterapi-institution, et hospital og et førsteklasses hotel.

Kellogg behandlede både rige og fattige, som ikke havde råd til andre hospitaler.

Han dedikerede også de sidste 30 år af sit liv til at fremme eugenikken, en praksis, der har til formål at forbedre den menneskelige races genetiske sammensætning ved at udelukke mennesker og grupper, der er blevet vurderet som mindreværdige.

Kellogg var imod blanding af racer og gik ind for sterilisering af mennesker med mentale handicap.

Hvad står der i myten?

I online-myten står der, at Corn Flakes oprindeligt blev skabt i et forsøg på at tilskynde folk til at holde op med at onanere.

Rygtet forklarer, at Dr. John Harvey Kellogg mente, at sex var skadeligt for folks fysiske, følelsesmæssige og åndelige velbefindende. Han afstod personligt fra sex, og alle hans børn blev adopteret.

Kellogg sagde, at onani kunne føre til humørsvingninger, stive led, akne og epilepsi, og hans løsning for at afhjælpe dette var at følge en sund kost.

Han mente, at fødevarer med visse smagsstoffer eller krydderier faktisk øgede sexlysten, og mente, at almindelige fødevarer som kornprodukter og nødder kunne hjælpe med at mindske den.

Derfor udviklede Kellogg angiveligt Corn Flakes som en sund, anti-masturbatorisk morgenmadscerealier.

Hvad er den virkelige historie om Corn Flakes?

Internettjenesten Snopes, der tjekker fakta, har vurderet dette virale rygte som “overvejende falsk”.

Snopes forklarer, at selv om Corn Flakes var en “del af Kelloggs bredere fortalervirksomhed for en almindelig, intetsigende kost”, blev de aldrig annonceret som “et anti-masturbatorisk morgenmåltid”.

Kellogg gik ind for en ren livsstil og praktiserede seksuel afholdenhed og anbefalede en slatten kost som en af flere metoder til at modvirke onani – men han henviste aldrig specifikt til Corn Flakes.

Snopes siger: “Ifølge de tilgængelige beviser blev cornflakes primært skabt som en letfordøjelig, færdigtilberedt og sund morgenmad, især til patienterne på Kellogg-sanatoriet i Michigan.”

Ifølge Howard Markel, professor i medicinhistorie ved University of Michigan og forfatter til en bog om Kellogg-familien, kom den oprindelige idé til opfindelsen af Corn Flakes fra behovet for at skabe en morgenmadsmad, der kunne modvirke fordøjelsesbesvær.

Fordøjelsesbesvær var en udbredt sygdomslidelse i det senere 19. århundredes Amerika.

“Det er ikke underligt, at Dr. Kellogg så et behov for en velsmagende, kornbaseret “helsekost”, der var “let at fordøje” og også let at tilberede”, siger Markel.