Hus & Have

Hvem opfandt grillen?

Er du også nysgerrig på hvem der opfandt den moderne grill som vi kender i dag?

Du er sikkert andet på denne side, fordi du har stået ved grillen hjemme i haven, og kommet til at spekulerer over, hvem det egentlig var der fik den geniale idé med at opfinde grillen. Men svaret er nok ikke helt så simpelt som du havde håbet på, og så måske alligevel….

Det med at grille kød, går man ud fra at stamme helt tilbage fra kort tid efter at mennesket opdagede ild, så på den måde kan man umuligt sætte navn på hvem der var den færste mand eller kvinde, der begyndte at grille.
Men vi kan være helt sikkert på at det ikke er et nyere fenomen, men derimod en tilberedningsstil, som er blevet forfinet igen og igen gennem årene.

Den første kuglegrill

Hvis vi kigger lidt længere frem i tiden, kan vi derimod med sikkerhed fortælle hvem der opfandt den første kuglegrill. Det var nemlig George Stephen der i 1952 fik den geniale ide at bruge en gammel havbøje som en grill. Stephens var hverken opfinder eller ingeniør, men derimod en stor Grill entusiast, som ønskede en bedre og mere effektiv måde at tilberede et lækkert måltid på en grill, end man kendte fra en traditionel ristegrill. Og som vi kender fra mange

kuglegrill

 andre opfindelser, kommer de bedste idéer til én, når man står i en situation og godt kunne bruge noget der ikke findes endnu.

Og selv om det måske kan lyde en smule skørt at bruge en gammel havbøje som en grill, så har det jo vist sig at kuglegrillen (som måske burde hedde bøjegrillen) var startskuddet til en regulær grilfeber, som hurtigt ville sprede sig ud over USA’s grænser, til resten af verdenen.
Og selv om kuglegrillen i dag har mere end 60 år på bagen, så er designet 95% det samme, og mange grill entusiaster sværger stadig til at man kun kan grille på en kuglegril med rigtige grillkul. Glem ALT om gas og el.

Nå ja, så mangler jeg lige at nævne hvor Stephens arbejdede, da han opfandt kuglegrillen. Han arbejdede hos…..Weber Brothers Metal Works 🙂
Altså Weber, som de fleste danskere nok forbinder med toppen af poppen inden for grill udstyr. Ja de startede så ud som en metal fabrik, indtil en af deres ansatte fik en genial idé!

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

 

 

Og så siger vi velkommen til gasgrillen!

gaMed gasgrillens indtog i de Danske haver, blev det endnu nemmere at at være en mester ved grillen. Væk var opgaven med at få tændt op i kuglegrillen, og vente på at dine grillkul fik den rigtige temperatur. Vi kender vel alle det med at vores kul faktisk først er klar til at grille, når vi er færdig med at brænde pølser og brød af i flammerne 🙂

Med en gasgrill i haven, er det bare at tænde op, og du er klar til at gå i gang med at grille. Mange vil mene at den rigtige grillsmag er forsvundet, i samme fart som grillkul. Der findes dog lidt fif til dig der gerne vil grille med gas, men stadig gerne have smagen fra grillkul. Du kan f.eks benytte dig af trælis i en metalbakke, som placeres på risten ved siden af kødet.  Det er noget man kan gå MEGET mere i dybden med, men det kræver et opslag for sig selv. Måske det kommer på et tidspunkt.

 

i samarbejde med PriceRunner

 

Men kom nu, hvem opfandt gasgrillen??

Ja ja, jeg skal nok komme med svaret her, men det er nu ikke spor overraskende, hvem der opfandt gasgrillen. Det var nemlig Weber, der kom med den første gasgrill, med en lille bærbar gasflaske monteret på siden af grillen. Og ja resten er vel historie, hvad gasgrillen angår. Det er ikke kun Weber der laver gasgrill i dag, men derimod en bred vifte af gode og mindre gode brands har kastet sig ud i kunsten at leverer gasgrill til de grill glade danskere.

Lidt sjove fakta omkring danskernes grill vaner

  • Omkring 70% af de danske hussande ejer én eller flere grill
  • Ca 60% af de danskere der har en grill, foretrækker at grille på gasgrill
  • 25% ad danskerne griller 2-3 gange om uden, uden for sommerferien
  • Den største faktor for at vælge gasgrill, er den tid du spare på at tænde op.

Gasgrillen er bedre for miljøet!

I en tid hvor vi skal tænke meget på miljøret, er det slet ikke så dum en ting, at gasgrillen vinder over kuglegrillen. En gasgrill belaster nemlig miljøet meget mindre end en kuglegrill.

  • For det første, kræver en kuglegrill ofte optændingsblokke eller tændvæske, for at få ild i dine grillkul, hvilket udleder co2.
  • En gasgrill er tændt i meget kortere tid, da den ofte ikke behøver at forvarme, som en kulgrill.
  • Du kan slukke en gasgrill, så snart du er færdig med at grille, hvorimod en kulgrill ofte får lov at brænde i flere timer efter endt grillning.
  • Gas udleder stort set ingen sod, hvorimod kul udleder rigtig meget sod til atmosfæren (Hvilket er én af grunden til at man går væk fra kulværker), og sod står for op mod 18% af den globale opvarmning!

Så hvis du går op i at forbedre miljøet, vil det være en klar fordel at vælge gasgrill, frem for kuglegrill.

Og så lige på falderebet – Hvorfor hedder det en “Grill”?

Svaret er faktisk ganske enkelt, og er som så mange andre “danske” ord, faktisk engelst. Ordet “Grill” henviser til den rist (Grill på Engelsk), hvor du placerer din mad. Så nar man snakker om en grill, stammer det højst sandsynlig fra en tid, hvor en grill faktisk kun bestod af en riste (Grill) placeret over et bål. Og det hænger så stadig ved den dag i dag, bare med forskellige ord stoppet ind foran, for at gøre tingene lidt mere moderne.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner