Sport & Fritid

Hvem opfandt cykelhjelmen?

Hvis du selv bruger cyklen som et dagligt transportmiddel, eller som motionist i skoven eller på landevejen, så har du helt sikkert også benyttet dig af en cykelhjelm. Men hvordan opstod idéen og hvem var manden bag?

Jeg vil give dig svaret lidt længere nede, og forsøge at kaste lidt lys over hele historien omkring cykelhjelmen.

Hvem var manden bag cykelhjelmen?

Det var faktisk ikke en enkelt mand der opfandt cykelhjelmen. Det var virksomheden Bell Auto der var opfinderen af den cykelhjelm vi kender i dag. Og Bell cykelhjelme er den dag i dag, en af de mest populære cykelhjelme på markedet. Den første rigtige cykelhjelm fra Bell Auto kom først til verdenen i 1975 og minder på mange måder om de cykelhjelme vi kender i dag. Det var en hård plastskal med et blødere polystyren materiale som inderskal. I dag er der udviklet meget på hjelmene, så de både er blevet lettere og mere strømlignet. Der er også kommet forskellige teknologier, der skal være med til at gøre cykelhjelmen endnu mere sikker.

Forløberen til cykelhjelmen

Den første cykel så dagens lys omkring 1860 og blev hurtigt et populært transportmiddel. Den var forholdsvis billig, og gjorde det samtidigt nemt at nå langt omkring, i forhold til hvis man skulle gå. Men i forbindelse med at cyklen blev mere og mere populær, opstod der også et behov for at beskytte cyklistens hoved, da der pludselig var langt flere ulykker med hovedskader. I 1880’erne begynde flere cykelklubber at snakke om hvad man kunne gøre, for at mindske ulykkerne. Løsningen blev de såkaldte Beg hjelme. Beg er et plantemateriale, som er nem at mase og forme. Fordelen var at materialet var nemt at forme, så det passede til hovedet, men ulempen var at det var et skrøbeligt materiale.  Men selv om Beg hjelmen ville gå i stykker under et styrt, hvor hovedet blev slået i jorden, gav det stadig en smule beskyttelse og var bedre end ingen beskyttelse.

Hvordan ser fremtidens cykelhjelm ud?

Det er altid svært at kigge ind i fremtiden, men måske ser vi allerede nu et glimt af hvordan fremtidens cykelhjelm ser ud. Eller hvert fald hvordan én af dem ser ud. Den hjelm jeg tænker på er Høvding cykelhjelmen, som 2 svenske piger opfandt omkring 2010. De var trætte af den klodsede hjelm på hovedet, som altid ødelagde frisuren og var alt for varm om sommeren. De opfandt derfor en cykelhjelm med inspiration fra den airbag vi kender fra bilen. Det er simpelthen en airbag du tager om halsen, og så buster sig op når den registrerer at du er ved at vælte på din cykel.

Annonce i samarbejde med PriceRunner