Underholdning

Hvem opfandt guitaren?

Guitaren har været brugt som et instrument til hygge og underholdning i flere tusinde år, og undervejs har den udviklet sig rigtig meget. Man har forsøgt at forfine lyden, både ved guitarens form, og ved at sætte strøm til den, så man fik el-guitaren. I dag findes der en utrolig bred vifte af forskellige guitarer, der passer til enhver given lejlighed.

Opfinderen af guitaren

De første guitarer kan spores mere end 4000 år tilbage i tiden, hvor man har fundet billeder af Egyptiske kvinder der er afbilledet med et instrument der minder om den guitar vi kender i dag. Da man kun har gamle afbilleder af de aller første guitarer, er det umuligt at svare på, hvem der var opfinderen af den første guitar som vi kender den. Selv om der er mange der har forsøgt at finde svar på spørgsmålet, kommer det nok til at stå hen i det uvisse. Hvert fald ind til man finder andre måder at kigge tilbage i tiden på.

De første tekster hvor guitaren omtales

Hvis vi springer lidt længere frem i tiden, til ca 1500-tallet, finder man tekster hvor guitaren omtales for første gang. Den gang havde guitaren kun 4 strenge, i modsætning til de normale 6 strenge som vi kender i dag. Selv om der i 1500-tallet blev skrevet en del dansetekster til guitaren, blev den ikke nær så udbredt som lutten, som dengang var et uhyre populært instrument.

Annonce i samarbejde med PriceRunner

 
 

Den første el-guitar

Hvis vi kaster et blik på el-guitaren, så er det noget nemmere at fastslå hvem opfinderen er. El-guitaren, eller den elektriske guitar som den også kaldes, blev nemlig opfundet i 1931 af Adolf Rickenbacker i samarbejde med George Beauchamp og Paul Berth. Rickenbacker, der oprindelig var født i Schweiz men emigrerede til USA som barn, var stifter af virksomheden Rickenbacker der netop fremstillede og solgte den første elektriske guitar

De mest populære guitar

Der findes mange forskellige mærker guitar, og selvfølgelig også mange forskellige prisklasser. For at give dig et overblik, har jeg valgt at liste de absolut mest populære mærker op her under, og komme med en lille beskrivelse af dem.

Gibson

Gibson er nok det mest kende mærke af guitarer, og det første mærke de fleste mennesker vil komme i tanke om, hvis de blev bedt om at nævne det første guitar brand de kunne komme i tanke om. Gibson blev grundlagt i 1902 i Michigan i USA, hvor de producerede guitarer og mandoliner fra fabrikken Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Company.  Vi skal dog helt frem til 1952 før Gibson for alvor slog igennem med en populær guitar. De skete med produktionen af Les Paul, der er opkaldt efter den kendte guitarist med samme navn

Fender

Fender er uden sammenligning den største konkurrent til Gibson, og virksomheden blev grundlagt i 1943, altså kun 9 år inden Gibson fik sit store gennembrud. De 2 mest kendte mærker fra Fender, er deres Telecaster (en el-guitar) og deres Stratocaster. Stratocasteren blev lanceret i 1954, altså 2 år efter at Gibson lancerede deres Les Paul. Der er stadig stor uenighed om hvilken af disse to guitarer der er den mest populære.

Rickenbacker

Det er ikke sikkert at du kender navnet Rickenbacker, men du kender med stor sandsynlighed gruppen der var med til at gøre mærket verdenskendt. Rickenbacker blev nemlig brugt af The Beatles og opnåede derigennem stor berømthed og anerkendelse i det meste af verdenen. Rickenbacker er som tidligere nævn, også anerkendt som opfinderen af den elektriske guitar.