Hus & Have

Hvem opfandt kødhakkeren?

Hvad skulle vi gøre uden kødhakkeren? Forestil dig et besvær det ville give, når der f.eks skulle fremstilles hakkekød eller leverpostej (læs: hvem opfandt leverpostej) Alt det kød der skulle bruges, ville man skulle hakke med håndkraft. Så stor tak til opfinderen af kødhakkeren.

Hvem var opfinderen af kødhakkeren?

Den første kødhakker blev opfundet omkring 1860 af tyske Karl Drais. Den første kødhakker beholdt faktisk sit design næsten uændret i mere end 100 år. Hvis du er gammel nok, kan du sikkert huske den gammeldags kødhakker med håndsving og tragt til kødet. Sådan så Karl Drais første kødhakker også ud. Efter udbredelsen af elektricitet, blev kødhakkeren også elektrisk. I første omgang var de kun de store industri kødhakkere der var elektriske, men som alt andet elektronik, så udviklede kødhakkeren sig også, og det blev normalt med en elektrisk kødhakker i hjemmet.

Kødhakkeren fik prisen på hakket kød ned.

I takt med at kødhakkeren blev mere og mere udbredt, faldt prisen også på mange produkter der indeholdt hakket kød. Her hjemme i Danmark, var det specielt kødboller/frikadeller og leverpostej der blev hvermands spise efter Karl Drais opfandt kødhakkeren.

Info om kødhakkeren

  • Opfundet af tyskeren Karl Drais
  • Var med til at gøre bla. leverpostej til hvermandsspise
  • Ændrede stort set ikke design i mere en 100 år
  • Danskerne var et af de første lande til at tage kødhakkeren til sig

Kødhakkeren udviklede sig

Til at starte med kunne kødhakkeren kun hakke kød. Kødet blev hakket og presset ud gennem et det, der gav lange fine tråde. Men der gik ikke lang tid inden Karl Drais fik den geniale ide at udskifte trådnettet med et enkelt rør. På røret kunne der monteres tarme og man havde så en maskine der kunne fremstille pølser med hakket kød. Pølserne minder om det vi kender som medister i dag.