Underholdning

Hvem opfandt biografen?

Hvem elsker ikke duften af nylavet popcorn og et iskoldt glas cola, og så spændingen om den nye film i biografen nu også er lige så god som man har fået fortalt.

Men hvem opfandt egentlig biografen?

Brødrerne Louis og Auguste Lumière anses som den der opfandt biografen. De opfandt og tog patent på et apperat kaldet cinématographesom var et håndsvingsdrevet apperat der kunne optage og fremvise levende billeder.
Den første film blev fremvist i Paris i Salon Indien på Grand Café, som derfor regnes som den første biograf i verdenen. Datoen for verdens første biograffilm var den 28. december 1895.
De første film der blev vist i brødrernes biograf, var hovedsageligt rejse- og reportagefilm samt mindre dramatiske handlingsfilm.

Hvornår åbnede den første biograf i Danmark?

Danmarks første biograf, åbnede den 17. september i 1904. Biografen hed Kosmorama og var placeret på Østergade i København. Biografen var ejet og drevet af Constantin Philipsen, som de efterfølgende år åbnede en lang række biografer rundt i hele Danmark. Den første storbiograf i Danmark, som minder om de biografer vi kender i dag, var Palds Teateret i København. Hvis du ikke selv har været der, kender du sikkert navnet fra Olsenbanden filmen.

Hvornår blev den første film vist i Danmark?

Ja sjovt nok blev den første fil i Danmark vist inden der blev bygget en biograf til at vise filmen i. Filmen blev vist den 7. juni 1896 i en træpavillion på rådhuspladsen. Det var inden rådhuset var færdigbygget. Det var Vilhelm Pacht der fremviste nogle engelsk producerede film, kun et halvt år efter at brødrerne Lumières havde åbnet verdens første biograf.

Fakta om danske biografer

  • Europas største drive-in biograf ligger i Lyngby
  • Imperial er danmarks største biograf med plads til 1102 mennesker
  • Det største lærrede findes dog i Cinemaxx i København
  • Værdens ældste fungerende biograf  er Korsør biograf teater (Fra 30/1 - 1907)