Mad & Drikke

Hvem opfandt leverpostej

Hvem nyder ikke duften og smagen af en helt frisk og varm leverpostej, enten på et stykke rugbrød til middag eller et helt frisk og lunt franskbrød til morgenmad. Ja jeg er solgt!

Hvem opfandt leverpostej?

Da leverpostej er en Dansk spise, kommer det nok heller ikke helt bag på dig at det blev opfundet i Danmark. Men det kommer måske mere bag på dig at det var en franskmand der opfandt det. Opfinderen af leverpostej er nemlig franskmanden François Louis Beauvais, som boede i København. Som en lille sidenote, kan jeg fortælle at det var François Louis Beauvais søn, Jean Baptiste Desiré Beauvais, der grundlage virksomheden Beauvais som i dag er en stor spiller på markedet for konverserede fødevarer. Man mener at den første leverpostej blev solgt omkring år 1850.

Leverpostej var en fin spise

Til at begynde med var leverpostej en fin spise, som var forbeholdt de rige. Opfinderen af leverpostej François Louis Beauvais skulle nemlig stå at hakke kød og fedt med kniv. Kødhakkeren var nemlig ikke opfundet endnu og blev det først 13 år senere. (Læs: Hvem opfandt kødhakkeren) Da kødhakkeren begyndte at vinde frem, blev leverpostej en mere almindelig spise. Kødhakkeren gjorde produktionen af leverpostej meget nemmere, og man kunne hurtigere og billigere lave store portioner. Dermed faldt prisen på leverpostej og blev tilgængelig for den almindelige dansker.

Hvilke ingredienser er der i en leverpostej?

De typiske ingredienser i en klassisk leverpostej er følgende:
  • Spæk
  • Svær
  • Hakket lever
  • løg
  • mel
  • salt
  • sukker
  • mælk
  • peber