Diverse

Hvem opfandt lektier

Hvis du er skoleelev, ville du sikkert ønske at du havde en tidsmaskine og kunne rejse tilbage i tiden og give manden bag lektier et ordentlig drag over nakken. Men som du sikkert også godt ved inderst inde, så er lektier slet ikke så dum en ting, og er med til at give et rigtig godt fundament videre frem i livet.

Men hvem opfandt lektierne?

Mange vil nok mene at det var noget fanden opfandt, og det vil jeg da ikke 100% afvise. Men jeg vil alligevel forsøge at komme med et måske mere realistisk svar på spørgsmålet om hvem der var den første til at give lektier for.

Myten om Roberto Nevelis

Mange mener at Roberto Nevelis fra Venedig i Italien var den første person til at give elever lektier for. Der er lidt uenighed om han stammer fra året 1095 eller 1905 (Det er lidt af et spring) Men hvis man begynder at undersøge lidt i dybden omkring Robert Nevelis, så minder det mest af alt om en folkemyte. Så vi klassificerer den i kategorien “Ikke ret sansynlig”

Historien siger Horace Mann

Hvis man kigger på historien omkring Horace Mann, er det nok den mest anerkendte teori omkring hvem der var den første til at give lektier for. Horace var fra Tyskland og levede i det 19. århundrede. Han havde en stor interesse i det tyske uddannelsessystem som man havde oprettet i det nye forenede Nattionalstat Tyskland. Skolen var obligatorisk, og kan sammenlignes med folkeskolen som vi kender her hjemme fra. På det tidspunkt var lektier eller generel hjemmearbejde i fritiden, et tegn på hvor stor en magt den tyske stat havde over indbyggerne på det tidspunkt i historien.

Det har været forbudt at give lektier for.

Ja der fik jeg dig nok til at spidse ører. Men der var faktisk en overgang hvor det var ulovligt at give elever lektier for. Det var godt nok ikke her hjemme i Danmark, men derimod på den anden side af Atlanterhavet.  Fra 1901 til 1917 var det ulovligt for studerende under 15 år at have lektier for.

Er det en god ide at give lektier til skolebørn?

Der er mange delte meninger omkring lektier og virkningen her af. Nogle mener det er en god ide med lektier, og at det samtidig lærer børn at arbejde selvstændig og tage ansvar for egen læring. Andre mener derimod at det giver mere mening at skolearbejde skal laves på skolen, og ikke i fritiden i hjemmet. Det er en lang debat, som vi ikke kan nå at komme 100% omkring i denne tekst, og det gør heller ikke så meget, når nu det handler om at finde ud af hvem det var der opfandt lektier 🙂