Mad & Drikke

Hvem opfandt pizza

Hvem elsker ikke en Pizza en søndag aften, eller alle andre ugedage for den sags skyld. Og alle der har været på ferie i Italien, kender sikkert også til de stenovnsbagte pizzaer, man kan købe på stort set alle restauranter.

Hvem opfandt pizza’en?

Rigtig mange vil nok gætte på en italiener, men er det nu også helt rigtigt? Stammer pizza’en fra Italien? I mange år var man faktisk sikker på at Pizza’en havde sin oprindelse i Italien, men man er slet ikke så sikker længere. Ordet pizza kan nemlig både stamme fra Grækenland (Pitta) og fra Tyrkiet (Pide). Alle 3 ord dækker over at spisen er et Fladbrød, og fladbrød er et oldgammelt middelhavsspise. Det var faktisk først i 1918 at man i Italien valgte at tilføje ordet Pizza til den italienske ordbog. Så selv om man i mange år gik ud fra at pizza stammede fra Italien, så er det altså slet ikke så sikker.

i samarbejde med PriceRunner

 

Pazza typer man kender oprindelsen på

Der er dog nogle typer af pizza, som man er rimelig sikker på hvor stammer fra. En pizza er nemlig ikke bare en pizza, men derimod en betegnelse for en bred udgave af forskellige typer pizza

Pizza Margherita

I modsætning til den første pizza, er man rimelig sikker på at Pizza margherita er opfundet i Italien.  Efter sigende, er det dronningen af Savoyen der opfandt Pizza margherita. Den blev fremstillet i Napoli, men det var dronningen der valgte toppings til Pizza margherita, som består av tomater, mozzarella og basilikum.

Deep pan Pizza

Deep pan pizza stammer fra USA og er en pizza der er bagt i en forn, for at få en høj og blød bund. Deep pan pizza er også kendt som Chicargo-style pizza, og man mener derfor at Deep pan pizza er opfundet i netop Chicargo. Der er dog ikke 100% bevis for at dette er sandt.

Pizza som vi kender den i Danmark

Jeg er ikke sikker på at man kan sige at der er opfundet en pizza specielt i eller for Danmark, men vi har alligevel lidt vores egen stil af en pizza, hvis man sammenligner med dem vi kender fra ferier syd på. En dansk pizza er kendetegnet ved en halvtyk bund med meget fyld og ofte af middel til lav kvalitet. Man får altså meget mad for pengene, man kvaliteten er så heller ikke i top. Hvis man sammenligner med en pizza i f.eks Italien, vil en italiensk pizza fremstå mere skrabet end en dansk, hvor der ofte vil være en tynd sprød bund og få ingredienser af høj kvalitet. Altså mindre med, men i noget højere kvalitet end hvad vi kender hjemme fra.